sobota 8. októbra 2022

Začíname so šachovým tréningom

Dnes sa pozrieme na dôležité vecí týkajúce sa šachového tréningu. Čo je vlastne dôležité? Pokiaľ ste praktickými hráčmi, potom by mala byť pre vás dôležitá reálna 3D šachovnica. Viete práve na šachovnici sa buduje šachová pamäť. Navyše šachovnica zaručí vám to, že budete sa správne koncentrovať na váš šachový tréning.


Dostávame sa tak ku ďalšiemu bodu. Ako by sme mali správne trénovať šachy? Na tú otázku nie je jednoduché odpovedať, ale dôležité je určiť si tréningové ciele. Najlepšia vec je, že keď si spíšete všetky vecí, ktoré by ste sa chceli v šachu naučiť a pomalou cestou postupujete čoraz vyššie a vyššie.


Netreba zabúdať ani na to, že ako by sme mali šachy trénovať. Nie je jedno totiž, že ako sa šachovému tréningu venujete. Idete na to povrchným spôsobom? Pravdepodobne sa nezlepšíte výrazne. Viete čo je kľúčové?


Pamätajte najdôležitejšia vec je vaša koncentrácia, ktorá lemuje celú vašu šachovú kariéru. Tým, že budete sa učiť správne koncentrovať, tak dokážete sa lepšie sústrediť aj v praktickej hre. To je najdôležitejšie, aby ste sa dokázali sústrediť celý tréning.


Ďalšou dôležitou vecou sú základné šachové pravidlá, ktorými sa buduje cit pre praktickú hru. Poznáte ich? Po každom ťahu súpera by sme sa mali pýtať, že čo súper nám hrozí a ako odpovie pravdepodobne. Samozrejme pridať do toho kontrolu, či náš daný ťah nie je hrubou chybou.


V šachovom tréningu je dôležité všetko hodnotiť. Vždy záleží všetko od hodnotenia pozície. Túto schopnosť by ste mali cvičiť za každým, keď sadnete za šachovnicu. Mali by ste vedieť zakaždým, že ako pozícia stojí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Učíme sa hodnotiť pozíciu - 2. časť (Riešenia)

 Tak aj dnes mám tu pre Vás 4 diagramy, ktoré skúste ohodnotiť nejako. Diagram č. 1 (ČNT):  Hodnotenie: Biely stojí na výhru! a) Materiál: B...