sobota 22. októbra 2022

Čo je dôležité pri analýze vlastných partií?

Analýza vlastných partií by mala byť základným šachovým návykom každého šachistu, ktorý by sa chcel zlepšiť. Odporúčam analyzovať všetky svoje partie, ktoré sa hrali naživo, či na internete. Základ je vytvoriť si databázu vlastných partií osobitne naživo aj na internete a okomentovať všetky.

Týmto návykom sa môžeme zlepšiť mohutne a nabrať šachovú silu. Dnes sa pozrieme aj na to, že akým spôsobom robiť správnu analýzu. Najlepšie je použiť opäť bežnú šachovnicu a skúšať rôzne možností, že akým smerom by sa mohla partia uberať.

Priznám sa, že šachový stroj nepoužívam na analýzy vôbec, ale snažím sa vystihnúť kľúčové momenty, v ktorých by som mohol zahrať to lepšie. Práve tento návyk je kľúčový pre zlepšovanie sa v šachu. Dôležité je tiež nájsť vždy rozhodujúcu chybu a poučiť sa z nej. Tým, že sa budete takto učiť, tak sa zlepšíte mohutne v analýze. Ako môžeme analyzovať svoje partie?

Pri analýze budú vždy dôležité konkrétne varianty a silné analytické myslenie. Obávali ste sa nejakého silného ťahu a súper nezahral ho? Skúste vždy porozmýšľať, že prečo súper myslel inak. Tiež pri analýze pozerajte na svoje figúry a snažte sa aj svoju pozíciu ohodnotiť.


Uvidíte, že keď budete robiť toto častejšie, tak aj sila pôjde hore. To je dôležité, aby prinášal vám šach veľa radosti. Pamätajte si, že vždy ste takým silným hráčom, koľko vidíte a viete.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Učíme sa hodnotiť pozíciu - 2. časť (Riešenia)

 Tak aj dnes mám tu pre Vás 4 diagramy, ktoré skúste ohodnotiť nejako. Diagram č. 1 (ČNT):  Hodnotenie: Biely stojí na výhru! a) Materiál: B...